ARENAL DE L'ALMORXÓ

ARENAL DE L'ALMORXÓ

Situat al nord-oest del terme municipal de Petrer, el Paratge Natural Municipal Arenal de l'Almorxó constitueix una formació dunar que destaca per la seua singularitat geològica i biològica. Amb una superfície de més de 50 ha, el seu interior inclou una microreserva de flora.

Situat en el nord-oest del terme municipal de Petrer, el paratge natural municipal arenal de l'Almorxó constitueix una formació dunar que destaca per la seua singularitat geològica i biològica. Amb una superfície de més de 50 Ha, en el seu interior inclou una microreserva de flora.

COM CONÉIXER L'ARENAL?

Hi ha moltes maneres de visitar l'Arenal de l’Almorxó

COM MILLORAR I PROTEGIR L'ARENAL

Quan vingues al paratge no deixes cap mena de residu. A més de no contaminar, podràs evitar incendis (tingues especial cura amb els vidres o les puntes de cigarret). Accedeix a la duna a peu i només pels passos autoritzats, les teues trepitjades perjudiquen les espècies singulars de l'ecosistema. Evita sorolls, podràs escoltar els sons de la naturalesa i no molestaràs les espècies animals.

VISITES GUIADES

Tots els diumenges (excepte juliol i agost), a partir de les 11.00, es pot realitzar una visita guiada gratuïta que comença a la caseta informativa situada al mateix paratge. Per a visites guiades de centres educatius haurà de sol·licitar-se prèviament a la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Petrer (Tel. 96 631 14 73)​

SALA D'INTERPRETACIÓ

Els visitants poden disfrutar de més informació a la Sala d'Interpretació de l'Arenal, instal·lada al Campament de Caprala.

MATERIALS

És l'arenal d'interior actiu més gran de la Península Ibèrica.

Estudis de la Universitat d'Alacant indiquen que:

- El seu origen va tindre durant la Xicoteta Edat de Gel (segles XV - XVII).

- Els sediments que el formen procedeixen de la meteorització mecànica de la Vall del Vinalopó. Aquesta meteorització mecànica consisteix en la desintegració física de les roques en fragments. Això es produeix pels canvis de temperatura, humitat i activitat biològica.

Els materials són transportats pel vent i depositats en la lloma donant lloc a l'Arenal.

FAUNA

La peculiaritat de l'arenal permet que una àmplia varietat d'espècies animals habiten en ell, entre les quals podem trobar:

 • Els escarabats: representen les joies entomològiques de la província. Entre ells a l'arenal trobem l'Erodius parvus, redó i de color negre.

 • Els rèptils: com la sargantana cua-roja, la sargantana ibèrica o el fardatxo ocel·lat. Aquest últim és considerat el fardatxo espanyol de major grandària ja que pot superar els 80 cm de llargària.

 • Els aràcnids: el representant més singular és la temuda vídua negra. Aquesta particular aranya fabrica el seu inconfusible niu en forma de túnel en els matolls de l'arenal.

 • Els pardals: els més habituals de veure's són l'avió sapador i l'abellerol. Sol cridar l'atenció l'abellerol, de bonics colors, que caça al vol els insectes que li serveixen d'aliment.

MICRORESERVA DE FLORA

Declarada el 6 de novembre del 2000, i ampliada l'any 2018, consta actualment d'una superfície de 4.582 ha

A l'entorn es troben espècies prioritàries objecte de protecció com són el Matagall d'Arenal (Helianthemum arenarium), i el Julivert Bord (Linaria arabiniana i Linaria depauperata subsp. hegelmaieri).

Malgrat ser un mitjà molt hostil, podem trobar vegetació molt diferent depenent de la zona, segons les seues característiques físiques: compactació de l'arena, permeabilitat d'aquesta, escassetat d'aigua… A la zona dunar trobem espècies típiques d'arenals de costa, així com diferents espècies del bosc mediterrani típic:

 • Ungla de gat: fàcil de reconéixer gràcies a què les seues fulles són enganxoses i les seues flors grogues.

 • Card marítim: la seua arrel pot endinsar-se diversos metres al sòl a la busca d'aigua. A més el seu peculiar color blavós el diferencia de la resta de cards de la zona.

 • Pi blanc: els trobem formant una massa arbòria que envolta els arenals.

 • Espí negre i ginebre: solen créixer sota la pineda i tenen menor grandària.

 • Espècies aromàtiques: també podem trobar romer, estepa, esteperoles o timó en les diferents zones de l'arenal.

ARENAL INTERACTIU

ARENAL INTERACTIU

Descobreix tota la informació de l'Arenal amb audioguies
o en versió PDF.

Medi Ambient

Turisme

 • Plaça de Baix, 10
 • Telèfon: 966 98 94 01
 • Correu electrònic: petrer@touristinfo.net
 • Turisme Petrer